23. oktober 2013

Dyrkning af Etageløg - Allium x proliferum.

Etageløg har været dyrket i Danmark i umindelige tider. Det siges at den stammer fra Ægypten. Andre siger Kina. Jeg ved det ikke, jeg ved dog at den ikke er så udbredt i køkkenhaven i nyere tid, og det er sikkert fordi man har glemt hvor fantastisk en urt det er. (?)



Hvornår kan man sætte Etageløg?


Det mest naturlige er at følge ’hvad Etageløg selv ville gøre’. Sidst på have sæsonen har løget lagt sig ned, og topløbene ligger på jorden.  De små topløg vil i løbet af efteråret selv danne rødder, og således udvikle flere Etageløg – ganske enkelt.
Det er dog også muligt at sætte topløgene i det tidlige forår hvis man ikke har nået det i efteråret. Man kan bare ikke regne med at der vil udvikle sig andet end grønne løgblade. Sættes Etageløg i foråret vil der først dannes små topløg følgende forår/sommer. 



Hvor kan Etageløg dyrkes?

Etageløg kan dyrkes de fleste steder i haven. Det er helt oplagt at plante Etageløg i mellem jordbærplanter, da de ikke fylder så meget de første år. Desuden passer det også med at du har gødet dine jordbærplanter sent på sommeren, og du vander sikkert også bedet i tørre perioder (hvis du vil være sikker på at få jordbær) Alt dette vil bekomme Etageløgene meget vel. Er du modig kan du også plante Etageløg i staudebedene. Det vil give en sjov og anderledes effekt. Og så er der selvfølgelig urtehaven. I mellem flerårige krydderurter har Etageløg en rigtig god plads. Plantes den sammen med andre grøntsager kommer den tit til at stå og råbe alene, når det hele er høstet sidst på efteråret. Så- kort sagt, plant Etageløg hvor det passer dig.




Hvordan dyrkes Etageløg?

Etageløg sættes på samme måde som stikløg.  Altså ’stikker’ man det lille topløg (eller en gruppe) ned i jorden. Den spidse ende af løget flugter jordoverfladen. Sæt de små løg tæt, med ca. 10-15 cm i mellem hvert løg. Herefter kan man grave op og tynde ud, når løget eller løgene begynder at brede sig, for ikke nok med at den giver løg i toppen, den vil også sætte sideløg under jorden. Fantastisk plante – ikke sandt? Etageløg vil gro i næsten al slags jord, men de bliver størst og flottest i jord der har fået en omgang havekompost sidst på sommeren. Første år er løgene ikke så store, men jo ældre planten er, jo større vil topløgene være. Del, og forny dine Etageløg ca. hvert 3-4 år. Som alle andre løgplanter skal den vandes i tørre perioder i løbet af sommeren.



Hvad kan Etageløg bruges til?

Etageløg er meget anvendelig. Hele planten kan bruges i madlavningen. Tidlig forår kan den grønne bladvækst bruges på samme måde som purløg.
Har du store klumper af Etageløg, kan de graves op i foråret, deles og plantes igen. Du kan også benytte lejligheden til at få friske og ny opgravede grøntsager, for løgene kan nemlig spises på samme måde som forårsløg. De små topløg anvendes på samme måde som skalotteløg. Enten rå, syltede eller helstegte i f.eks. wok retter eller lignende.


Her kan du købe Etageløg til at sætte.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar